Anksioznost

Anksioznost

Anksioznost ili tjeskoba je stanje unutarnje uznemirenosti, neizvjesnosti, straha i panike kojeg prati sveopća napetost. Anksiozne osobe teško mogu kontrolirati neugodne osjećaje, boje se da će izgubiti kontrolu nad svojim ponašanjem i da će im se dogoditi nešto loše stoga se postupno povlače u sebe, izbjegavaju dnevne aktivnosti što dodatno utječe na to da se tjeskoba povećava.

Anksioznost je jedan od najučestalijih mentalnih poremećaja koji pogađa ljude svih dobnih skupina. U svijetu otprilike 25% odrasle populacije pati od tjeskobe koja zahtjeva liječenje.
Javlja se obično kao posljedica nakon jakog stresnog razdoblja.

Teško je, gotovo nemoguće specificirati točne uzroke pojave anksioznosti, no kao kod ostalih mentalnih poremećaja oni nisu posljedica psihičke slabosti, nedostatka karaktera ili lošeg odgoja.
Brojna istraživanja su pokazala su da se često mentalni poremećaji javljaju kao posljedica spoj različitih čimbenika uključujući biološke, psihološke, genetske  i one koji dolaze iz okruženja, odnosno izazvane životnim iskustvima.

Simptomi

Simptomi anksioznosti razlikuju se ovisno o vrsti anksioznog poremećaja a najčešće se radi o osjećaju pretjeranog, neopravdanog straha i stalnih uznemirujućih misli koje negativno utječu na aktivnosti anksiozne osobe.

Ostali simptomi mogu biti:
  • fizičke reakcije:
    • drhtanje, znojenje, slabost, ubrzan rad srca, otežano disanje i kratkoća daha, mučnina, hladne ruke, suha usta, utrnulost i/ili peckanje u rukama i/ili nogama, napetost mišića i sl.
  • izbjegavanje ponašanja tj. aktivnosti koje bi mogle izazvati tjeskobu ili paniku,
  • problemi s koncentracijom,
    noćne more i poteškoće sa spavanjem,
  • kognitivni simptomi:
    • nekontrolirane i opsesivne misli, ponavljajuće misli ili sjećanja na traumatsko iskustvo, tjeskobna predviđanja, pretjerana zabrinutost zbog nemogućnosti kontrole

Anksioznost i transcendentalna meditacija

Prema meta-analizi "Učinci tehnike transcendentalne meditacije na osobinu anksioznosti: Metaanaliza nasumičnih kontroliranih ispitivanja"  koja je objavljena u časopisu "Alternativna i komplementarna medicina" utvrđeno je kako tehnika transcendentalne meditacije ima velik utjecaj na smanjenje anksioznosti a učinak je najveći kod osoba koje pate od visoke razine anksioznosti.

Metaanaliza je obuhvatila 16 slučajno odabranih kontroliranih studija koje ispunjavaju uvjete "zlatnog standarda" u medicinskim istraživanjima, a uključivala je 1295 ispitanika iz različitih društvenih slojeva, dobnih skupina i životnih situacija.

Transcendentalna meditacija, "učinkovitija od uobičajenog liječenja"

Transcendentalna meditacija uspoređena je s različitim kontrolnim skupinama, uključujući uobičajeno liječenje, individualnu i grupnu psihoterapiju i razne tehnike opuštanja.
Studije rađene na skupinama koje  karakterizira visoka razina stresa poput veterana, oboljelih od PTSP-a i zatvorenika, pokazale su dramatično smanjenje anksioznosti onih koji su prakticirali transcendentalnu meditaciju u odnosu na one koji je nisu prakticirali, dok su studije grupa s tek umjereno povišenom razinom anksioznosti poput normalnih odraslih osoba i studenata, pokazale skromnije promjene.

Vodeći autor meta-analize, dr. David Orme-Johnson,  neovisni znanstveni savjetnik, komentirao je rezultate riječima:
„Ima smisla da praksa transcendentalne meditacije neće toliko smanjiti vašu anksioznost ako je ona na nižoj razini i prolaznog karaktera. Grupe s povišenom razinom anksioznosti osjetile su značajno olakšanje prakticirajući TM, a do smanjenja je došlo vrlo brzo u prvih nekoliko tjedana primjene. "

Studija je također pokazala da transcendentalna meditacija značajno poboljšava i druge zdravstvene tegobe  koje se pospješuju anksioznošću poput krvnog tlaka, nesanice,  emocionalnog  zatvaranja, obiteljskih problema, gubitka interesa za posao i svakodnevne obveze te zlouporabe droga i alkohola.

Popis istraživanja


Ispis