Ostale dobrobiti tehnike TM

Ostale dobrobiti tehnike TM

Povišen krvni tlak

Nasumična kontrolna istraživanja pokazala su da tehnika transcendentalne meditacije:

  • pomaže u smanjivanju blage hipertenzije jednako djelotvorna kao i antihipertenzivni lijekovi
  • djelotvornije smanjuje povišeni krvni tlak od progresivne mišićne relaksacije koju je prakticirala kontrolna skupina
  • izuzetno djelotvorno smanjuje krvni tlak kod osoba koje su izložene visokim razinama stresa i višestrukim rizičnim čimbenicima za hipertenziju
 

Rizik od moždanog i srčanog udara


Značajno smanjenje mogućnosti srčanog i moždanog udara

Petogodišnja studija bolesnika s koronarnom bolesti srca izvijestila je 48% smanjenja srčanog, moždanog udara i smrti među onima koji prakticiraju Transcendentalnu meditaciju u usporedbi s drugim vrstama kontrola.

 

Arterioskleroza


Smanjenje rizika od arterioskleroze

Ova je studija pokazala kod ispitanika koji svakodnevno primjenjuju tehniku TM smanjeno zadebljanje karotidne arterije. Nasuprot tome, kod kontrolne grupe koja je primjenjivala dijetu i vježbanje koje preporuča zdravstveno obrazovanje zadebljanje karotidne arterije se nastavilo.

Izvor: Circulation Cardiovascular Quality and Outcomes

 

Angina pektoris


Poboljšanja kod pacijenata s anginom pektoris

U kontroliranoj studiji, pacijenti s kroničnom stabilnom anginom pektoris koji su naučili program transcendentalne meditacije pokazali su značajno poboljšanje u odnosu na kontrolnu skupinu glede vježbi izdržljivosti, što je izmjereno u vježbama pod naporom, uključujući poboljšanje u duljini vježbanja, maksimalnog radnog opterećenja i pojave depresije ST-segmenta na EKG.

Izvor: The American Journal of Cardiology 1996; 77: 867-870

 

 

Bronhijalna astma


.

Oporavak pacijenata od bronhalne astme

Pacijenti koji boluju od bronhalne astme, tri mjeseca nakon što su počeli svakodnevno primjenjivati tehniku transcendentalne meditacije pokazali su značajno poboljšanje koje je indicirano fiziološkim mjerenjem smanjenja otpora dišnih puteva. Smanjenje izraženosti simptoma astme ustanovljeno je kako po izvještaju liječnika tako i pacijenata.
Izvor: Clinical Research 1973; 21: 278. Također vidi: Respiration 1975; 32: 74-80

 

Kolesterol


Smanjenje razine kolesterola

U pojedinaca koji su prakticirali tehniku transcendentalne meditacije, registriran je značajan pad razine kolesterola u krvi, dok je u isto vrijeme pad razine kolesterola u krvi u kontrolnoj skupini bio zanemariv. Tijekom ovog proučavanja kontroliran je način prehrane ispitanika.

Izvor: Journal of Human Stress 1979; 5: 24-27. Također vidi: Harefuah (the Journal of the Israel Medical Medical Association) 1978; 95: 1-2.

 

Smanjenje ovisnosti


Smanjenje pušenja

Meta-analiza programa liječenja i prevencije ovisnosti o duhanu pokazuje da je program transcendentalne meditacije djelotvorniji od standardnih programa liječenja. Meta-analiza je također pokazala nadmoćnost programa TM u smanjivanju ovisnosti o alkoholu i drogama.
Meta-analiza je znanstvena procedura kojom se iz obimnog istraživalačkog tijela donose definitivni zaključci, sustavno kombinirajući rezultate mnogih studija.

Izvor: Alcoholism Treatment Quarterly 1994; 11: 13-87

 

Povećana dugovječnost


Studija praćenja skupine starijih osoba (prosječne starosti 80,7 godina), nasumce raspoređenih za program transcendentalne meditacije ili u tri kontrolne skupine, pokazala je da su praktikanti programa transcendentalne meditacije postigli povećanje dugovječnosti za 40% više nego kontrolne skupine.
Izvor: Circulation 1996; 93: 19. Također vidi: Journal of Personality and Social Psychology 1989; 57: 950-964.


Ispis