Što je stres i kako nastaje

Što je stres i kako nastaje

Stres je prirodna emocionalna i fizička reakcija na određene životne okolnosti i događaje, koju prati subjektivni osjećaj preopterećenosti i nesposobnosti da se odgovori na zahtjeve okoline.

Stres se može pojaviti zbog problema i zahtjevnih odnosa na poslu, zbog osobnih odnosa, financijske nestabilnosti, stvarnih ili subjektivnih osjećaja gubitaka i svega ostalog što predstavlja stvarni ili percipirani izazov ili prijetnju.

U nekim situacijama stres može stimulatori prevladavanje izazovnih situacija jer tijelo i psiha instinktivno reagiraju na ugrozu, no ako se stanje stresa pojavljuje često ili traje dulje vremena to može imati vrlo negativan utjecaj na psihičko i fizičko stanje.

U današnje vrijeme ubrzanog načina života i sve većih zahtjeva s kojima se svaki pojedinac mora nositi, stres je prilično raširena pojava koja za sobom ostavlja ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi.

Budući da je stres prirodan odgovor tijela na prijetnju ili opasnost, pokreću se fiziološke reakcije kao što su:

  • pojačan rad srca i pluća,
  • povišen krvni tlak,
  • povišena razina šećera u krvi,
  • proširene zjenice,
  • povećana mišićna napetost,
  • smanjeno vrijeme zgrušavanja krvi,
  • sužavanje kapilara,
  • pojačana mentalna aktivnost i sl.

Svrha tih fizioloških reakcija je bolja pripremljenost organizma za rješavanje potencijalno opasne ili izazovne situacije jer daju dodatnu energiju za suočavanje s izazovom ili bijeg u sigurnost.
Stres usporava neke normalne tjelesne funkcije, poput onih koje obavljaju probavni ili imunološki sustav kako bi se resursi usredotočili na disanje, protok krvi, budnost i pripremu mišića za veći napor.

Stres neizostavno prate i psihičke reakcije: emotivne (strah, tjeskoba, potištenost), kognitivne (promjena pozornosti, koncentracije, rasuđivanja), te promjene ponašanja koje se mogu očitovati u borbi s uzrokom stresa ili bijegom od njega.

Učinak stresa na sveukupno zdravlje ovisi o jačini reakcije na stres  svake pojedine osobe. Neki ljudi se lakše mogu nositi s određenim izazovnim situacijama bez stresnih reakcija dok bi neki drugi u tim istim ili manje zahtjevnim situacijama doživljavali ozbiljan stres.

Do stresa mogu dovesti i neke situacije koje se smatraju pozitivnima poput: rođenja djeteta, putovanja, napredovanja na poslu, preseljenja u drugi dom, grad, državu i sl.
Uzrok stresu u takvim situacijama je promjena, neizvjesnost, dodatni napor, nova odgovornost, potreba za prilagodbom i t.d.
Na primjer napredovanje na poslu obično podrazumijeva povećanje plaće ali netko može osjetiti stres zbog dodatne odgovornosti ako nije siguran da je može ispuniti.

Vrste stresa


Ispis